FAQ / Forberedelse – jo mere du gider, jo skarpere er du

Forberedelse

Jo mere du gider, jo skarpere er du

Spm.:
Hej Henrik.
Jeg er studerende og kan ikke opstille en lang liste over ”indholdet” i min rygsæk, da jeg ikke endnu har fået mit første arbejde.
Hvad gør jeg?

Svar:
Når du starter i dit første job, er det du har i rygsækken en lang række opgaver, som du har klaret og taget stilling til dit uddannelsesforløb.

Så her er opgaven at definere og beskrive, hvilke opgaver som du konkret har løst – projekter, opgaver, problemstillinger – som siger noget om, hvad du kan og vil kaste dig ud i for en arbejdsgiver. 

Spm.:
Hej Henrik.
Du skriver, at du formulerede 19 sider med bulletpoints, da du beskrev dine kompetencer. Jeg har lige så mange sider, men halvdelen er langt over 15 år gamle – duer de?

Svar:
Hvis dine ”gamle” ting i rygsækken er noget, som du kun gjorde dengang – og som du i dag enten ikke kan, vil eller gider; så skal du ikke tage dem med.Men hvis du lige så godt kan udføre dem for en arbejdsgiver den dag i morgen – så skal de med.

Det er en metode til at koge dine praktiske kompetencer sammen – det du kan nu – til en kort praktisk beskrivelse af, hvad du har i din værktøjskasse qua erfaring og mange års arbejde.

Spm.:
Kære Henrik.
Jeg sidder og kigger på alle mine mange stikord i mit eget lange Word dokument – men jeg har svært ved at samle dem under nogle gode og sigende overskrifter. Der kommer kun et par stikord ind under hver overskrift. Hjælp : ) !

Svar:
Jeg tror, at dine overskrifter måske er for snævre eller for detaljerede. Eller sagt på en anden måde, så er de kompetencer, som du er ved at konstruere for specifikke.

Mit forslag er at definere mere brede og sigende kompetencer, eller finde nye overskrifter = kompetencer, som bedre kan rumme og indeholde alle de praktiske opgaver, som du har noteret.

Spm.:
Hej! 
Jeg vil bare lige fortælle dig, at jeg har gennemført den øvelse i kompetenceafklaring, som du beskrev i dit foredrag hos netværket ”Topledere på vej” forrige uge.

Og hvor banalt det end er, så var det en rigtig dejlig rejse tilbage i tiden og jeg har fået fornyet input og styrke i både mit CV og min egen selvforståelse. 1000 tak for det – og tak for et super inspirerende foredrag!

Svar:
Mange tak for de rosende ord – både hvad angår øvelsen og foredraget. Og så var det netop den samme oplevelse, som jeg havde, da jeg selv arbejdede mig gennem kompetenceafklaringsøvelsen. Masser af ”A ha” oplevelser og en glæde over at opdage, hvor meget jeg egentlig har gjort og bedrevet i en snart lang karriere. 

Spm.:
Kære Henrik Enegaard Skaanderup.
Jeg har forsøgt at arbejde mig gennem den øvelse som handler om, hvad jeg synes er spændende/sjovt og hvad jeg er god til. Men der er meget få sammenfald. Der er mange ting, som jeg synes at jeg er rigtig god til, men meget få ting, som jeg reelt finder sjove. Og hvad gør jeg så? Jeg er i fast arbejde men øvelsen har fået mig til at tænke på, om jeg nu også er det rigtige sted.
 

Svar:
Svært spørgsmål, men ofte er det sådan, at de to ting hænger sammen – i hvert fald for en stor del af det, som man er god til. Jeg tænker, at du enten er et sted, hvor de ikke værdsætter det, som du er rigtig god til – hvorfor du måske ikke synes det er så sjovt. Eller også trænger du til et job, hvor du i højere grad kan gøre det, som du synes er sjovt.

Under alle omstændigheder, så brug listen til at vurdere din nuværende arbejdssituation og gøre dig nogle tanker om, hvad du skal i fremtiden.

Spm.:
Kære Henrik.
I Krifa magasinet citeres du for, at man skal definere sit drømmejob og bruge det som kompas i sin videre jobsøgning. Jeg har et rigtigt godt job, men gør mig løbende mine tanker. Men at beskrive drømmejobbet er svært for mig, der er så mange muligheder og så mange perspektiver.

Svar:
Når der er ”frit valg på alle hylder”, som der jo er, når man vil beskrive sit drømmejob, så kan der let komme mange – og måske også for mange – punkter på listen.

Da jeg udarbejdede min som jobsøgende havde den 18 punkter, men efter jeg er kommet i job igen, har jeg tilføjet 10-12 ekstra punkter. Så min er også lang – og måske for lang. Du må prøve at skrive alle de ting op, som du mener har betydning for dig, dit liv, dine drømme og dit ambitionsniveau.

Og så må du begynde at prioritere dem – måske give dem karakter efter, hvor vigtige de er. For alle er sikkert relevante, men alle er nok ikke absolut nødvendige.

Spm.:
Hej. Jeg har aldrig før udarbejdet et ”jobsøgnings kompas”, som jeg har læst om, at du gjorde engang. Nu har jeg gjort det – og det fungerer forbløffende godt. Jeg læser altid jobannoncer både på nettet og i aviserne og der er faktisk mange spændende jobs i min branche. Her er ikke så meget krise som i din. Men hvor jeg før altid skulle tænke mig meget om, før jeg mærkede om en stilling ville passe mig eller ej, så har jeg nu en klart mavefornemmelse lige efter at jeg har læst annoncen igennem! 

Svar:
Det glæder mig. Og teknikken kan vist bruges i mange andre forhold her i livet – job, mennesker jeg gerne vil ofre tid og energi på at være sammen med, finde en kæreste :-) det indre kompas fungerer – og held og lykke med annoncelæsningen.

Spm.:
Kære Henrik.
Jeg er nu ledig på snart 2. år og endelig er der dukket noget op, som jeg sandsynligvis kan få. Men for at blive i dit sprogbrug, så er der flere ting, som strider mod beskrivelsen af mit drømmejob. Der er mindst 2 ting, som er ”need to have”, men som jobbet ikke kan give mig. Faktisk så får jeg det stik modsatte. Skal jeg lade være med at tage det?

Svar:
Puha, det er næsten umuligt for mig at svare på. Men har du snart været ledig i 2 år, så er det vist på tide at komme i job igen. Næsten uanset hvad det måtte være.

Så det jeg ville gøre, er at tænke konsekvenserne af de manglende ”need to have” rigtig godt igennem – og eventuelt vende dem med din kone/kæreste. Og så gøre op med dig selv, om du kan ”undvære” dem i noget tid eller kan lære at leve med dem – når du nu ved, at de ikke er der. Og kan du det, så tag jobbet.

Er det umuligt for dig at leve uden dem, så skal du måske tage jobbet alligevel og så sige til dig selv: At du trænger til at komme i job og få samværet, træningen, lønnen og job livet tilbage; og så må du sige op den dag, hvor det bliver for meget og du ikke gider mere.

Spm.:
Kære Henrik.
Jeg har tilladt mig at vedhæfte mit CV – håber det er o.k.! Jeg har læst din bog og studeret dit eget CV på bogens hjemmeside og forsøgt at skabe et CV, som ligner lidt. Jeg håber i mit stille sind, at du lige ville kaste et blik på det og give det et par ord med på vejen! På forhånd tak.

Svar:
Tak for det tilsendte, som jeg lige har skimmet – men som jeg ikke er den rigtige til at kommentere på. Og hvor gerne jeg end ville, så har jeg heller ikke mulighed for det – jeg får simpelthen for mange forespørgsler a la’ din.

Men det, som jeg også har skrevet til de andre, er at du skal finde din egen stil – ikke prøve at efterligne mig. Du er jo ikke mig, du har din egen måde at præsentere dig på og dine egne budskaber, som du vil have igennem til læseren. Så hvis du er glad for det – det ser fint ud – så er det det.

I jobsøgningsmæssig sammenhæng – hvis du tror på, at du skal finde dit næste job gennem netværk (jeg kan se, at du er i job), så er det ikke så super vigtigt om det ser ud på den ene eller den anden måde. Så skal du rundt og møde folk – ikke på grund af dit CV, men fordi de gerne vil mødes med dig. Og så er dit CV ”bare” en ekstra skriftlig dokumentation for det, som du har fortalt dem du kan og vil. Det er ikke adgangsbilletten i sig selv. 

 

 

Henrik Enegaard Skaanderup  | henrik-skaanderup@mail.dk