FAQ / Job via Netværk #1

Job via Netværk #1

Det er ikke teori, det er erfaringer og det virker!

Spm.:
Hej Henrik.
I dit ganske udmærkede foredrag ved ”Fest For Fyrede” sagde du, at du helst ansatte folk på deres personlighed – og så skulle I nok få fyldt de faglige ting på hen ad vejen. Hvor er jeg så med min lange uddannelse og mine mange kurser?

Svar:
Du må ikke tage mig helt så bogstaveligt. Selvfølgelig skal alle kandidater til et job have de faglige og tekniske kvalifikationer i orden. Der er grænser for, hvad man kan lære folk i jobtræning og på interne og eksterne kurser.

Men… det jeg mente er, at jeg hellere vil have en medarbejder, som måske lige mangler lidt på det faglige – fx de nyeste kurser eller lidt mere joberfaring – men som passer perfekt ind i min enheds kultur, arbejdsmåde, jargon og værdier. End jeg vil have en mere fagligt kvalificeret medarbejder, som ”slår sig på kulturen” så snart han eller hun kommer ind af døren. Du er ingeniør kan jeg se og kan en masse – du skal få også finde en arbejdsplads, hvor du passer ind på de andre parametre.

Spm.:
Jeg har prøvet at følge dine råd og har taget fat i en lang række personer, som jeg gerne vil mødes med og som jeg tror har store netværk, som jeg gerne vil lukkes ind i. Men mange af dem siger bare pænt nej tak til en netværkssamtale – og de aner heller ikke, hvad en netværkssamtale er?

Svar:
Jeg tror, at grunden til, at du løber panden ind i en mur og får så mange pæne afslag på dine forespørgsler, er, at du ikke helt følger mine råd. Jeg fornemmer nemlig, at du har udpeget en hel række interessante personer med store netværk – som du ikke rigtig kender.

Du skal starte med dem, som du kender rigtig godt – og hvor du er sikker på at få et ja. Og så skal de hjælpe dig videre ind i deres netværk ved at anbefale deres relationer, at de mødes med dig.

Hvis du bare henvender dig til en interessant person, som du ikke kender godt nok – eller hvor du ikke er blevet anbefalet – så siger de selvfølgelig nej. De har travlt. De kender dig ikke. De har sikkert nok at gøre med at mødes med deres eget netværk og dem, som deres eget netværk anbefaler.

Mht. at kende begrebet ”netværkssamtaler”, så er det så småt ved at udbrede sig, men mange kender det måske ikke endnu. Her må du blot selv forklare, at det ikke er en ansættelsessamtale – men en ligeværdig, nysgerrig samtale, hvor I gensidigt kan lære hinanden bedre at kende. Held og lykke! 

Spm.:
Er det ikke kun for sådan nogle som dig at alt det der netværkshalløj fungerer. Jeg er designer og har aldrig været hverken chef eller leder? 

Svar:
Du kan tro, at det fungerer for designere – og i det hele taget for alle mennesker nærmest uanset job, branche – og om de er ledere eller ej.

Det handler om at lære mennesker at kende på dit eget niveau – hvor du føler dig tilpas og jævnbyrdig; og så få en hel masse at vide om personen, virksomheden og branchen.

Så du får nogle ”øjne og øre”, som kan hjælpe dig med at holde udkig efter det næste job. Jeg kan se, at du har været i arbejde 7 år og været 3 forskellige steder; så der må være masser at snakke med – tidligere kollegaer, kunder, leverandører, studiekammerater osv. osv. Det er bare at komme i gang, du kan sikkert sagtens opstille en liste med de første 20-30 mulige samtalepartnere. Og fra den basis skal du så arbejde dig videre ind i deres netværk.

Spm.:
Hej Henrik – har set de 3 små film om jobsøgning produceret af Krifa på ”Slået Hjem”’s hjemmeside. Super. I filmen om netværk snakker du om at tage fat i alle dem man kender. Jeg er nyuddannet og lige flyttet tilbage til Århus – hvem p….. skal jeg taget fat i?

Svar:
Hvis du giver dig selv lidt tid og bruger en blok og en blyant – så vil jeg vædde med, at du indenfor en time kan forfatte en lang række af gode muligheder. Du er økonomiuddannet – en god bred uddannelse, som rigtig mange kan bruge.

Du kan starte med alle dem, som du læste sammen med – nogle er måske i job, andre har mødt nogle spændende virksomheder og personer. Hvad med dine undervisere – kom du på god fod med nogle af dem? Dine forældre og deres venner – hvor arbejder de, hvem kender de? Dem i opgangen – kender du dem? Og så må du trods alt have noget netværk tilbage i byen – kammerater fra gymnasiet, folkeskolen – hvor arbejder de nu, hvad laver de? Dyrkede du sport før du flyttede for at studere? Osv. osv.

Hvis du kan samle de første 15-20, så er du allerede godt i gang – og så bruger du dem som basis for at arbejde dig videre.

Spm.:
Hej Henrik. 
Tusinde tak for en super bog om din jobsøgning og alle de personlige ting, som du vælger at dele med os. Jeg er der nu og gud hvor jeg kender hver en tanke og følelse du beskriver. Men jeg har i alle år bevæget mig indenfor den samme branche og jeg vil gerne væk – prøve noget helt andet. Men dem jeg kender, dem som jeg kan holde dine netværkssamtaler med, de er også alle sammen i min branche!! 

Svar:
Det er nok lidt for bredt for mig, at du blot skriver, at du hellere vil noget helt andet. Du er sælger, kan jeg se og det er jo en helt generisk job disciplin; men der må være nogle brancher og virksomheder, hvor du hellere vil ind end andre. Du må prøve at fokusere på nogle eller måske én branche; og så prøve at finde personer i den, som du kender. Før du har snakket med folk, kan du ikke vide, om de i virkeligheden kender nogen i den branche, hvor du gerne vil vide mere og lære nogle personer og virksomheder at kende. Jeg var engang til et netværksmøde, hvor én rejste sig op og sagde, at han ingen kendte i radio- & tv verdenen, men at han gerne ville møde nogle. Vi var 50 og der var 3, som senere tilbød at hjælpe ham med et leed eller to! Find du af, hvor du vil søge og spørg så alle dem du kender, om de ikke i deres netværk har nogen, som kan hjælpe dig. Jeg er sikker på, at du nok skal finde nogen.

 
Henrik Enegaard Skaanderup  | henrik-skaanderup@mail.dk